spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Povestea Turnului Einstein, unul dintre cele mai cunoscute exemple de arhitectură expresionistă germană

Știri din Județ

Publicitate

Turnul Einstein (Einsteinturm) este un exemplu de arhitectură expresionistă germană și a fost proiectat de neamțul Erich Mendelsohn (1887-1953). Turnul se află în orașul german Potsdam și reprezintă un observator de spectro-polarimetrie.


Aceasta a fost prima lucrare importantă din cariera cunoscutului arhitect Erich Mendelsohn și a fost realizată în colaborare cu astronomul Erwin Finlay-Freundlich (1885-1964). Mendelsohn a realizat numeroase schițe între anii 1917 și 1920, cu gândul să iasă o lucrare cum nu a mai fost văzută până atunci.

Construcția a început în cele din urmă în 1921, în orașul german Potsdam. Ținând cont de capacitățile tehnologice din acea perioadă, structura din beton sculptat a fost greu de executat. Mendelsohn și-a dorit o lucrare atipică, iar telescopul propriu-zis este un turn separat în interiorul clădirii.

Practic, un turn într-un turn alcătuit din două elemente așezate unul peste celălalt, fiecare înalt de opt metri, care se sprijină pe rând pe patru picioare de cărămidă. Acestea sunt legate între ele printr-o boltă la nivelul tavanului subsolului. Celostatul este situat pe turn, iar oglinzile mobile ale sale captează lumina soarelui ori alte stele.

Turnul interior a fost realizat din lemn, în așa fel încât celostatul să aibă expunere minimă la vibrații. Un astfel de celostat este alcătuit de obicei din două oglinzi așezate în așa fel încât un telescop staționar să fie folosit pentru a urmări mișcarea corpurilor cerești pe parcursul întregii zile sau nopți.

În ceea ce privește domul construcției, acesta are un diametru de 4,5 metri și este rotit cu ajutorul unui motor. Fanta sa poate fi deschisă și manual până la o lățime de maxim 2 metri. Cu ajutorul unui mecanism, deschiderea telescopului poate fi ajustată la 60, 30, 15 și 10 centimetri. Diafragmele mai mici se folosesc în general pentru a obține imagini cu contrast mai mare, în timp ce cele de 30 și 60 sunt utile pentru a efectua măsurători spectroscopice.

Centrul de cercetare, inaugurat în 1924

După trei ani, construcția a fost finalizată, iar acest centru de cercetare a fost inaugurat în 1924. Până la Al Doilea Război Mondial a beneficiat de una dintre cele mai importante instalații de observare solară. A fost avariat în timpul războiului, însă ulterior a fost recondiționat și în prezent este deschis.

Pentru acele vremuri a sfidat însă toate convențiile. Era o icoană a arhitecturii moderne prin prisma designului inedit pe care îl avea. După avariile suferite în Al Doilea Război Mondial, detaliile exterioare au început însă să fie modificate. S-au schimbat textura suprafeței, forma scării ce duce la intrare, schema de culori, stâlpii ferestrelor și materialul pentru acoperiș.

Ultima recondiționare a fost încheiată în 2023, iar turnul poate fi vizitat de turiști și în prezent. Aici se află un observator solar funcțional și un centru de vizitatori. Cu echipamentele optice de aici, în spectru se pot distinge în jur de 400 de milioane de culori.

Acesta nu este singurul omagiu adus lui Albert Einstein. Poate cel mai cunoscut este Albert Einstein Memorial, ce se află în Washington. A fost realizat de Robert Berks din bronz și a fost inaugurat în 1979. Despre cunoscutul savant s-au realizat și numeroase documentare, cel mai cunoscut fiind Albert Einstein – Biography of a Genius. Chiar și producătorii de jocuri de noroc au lansat titluri inspirate din munca lui Einstein. Cel mai relevant exemplu în acest sens este slotul video Einstein Eureka Moments, lansat de compania dezvoltatoare de conținut pentru cazino Reflex Gaming.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă