spot_img
11.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Caravana educațională ,,Natura la clasă”, pentru copiii din Munții Făgăraș

Știri din Județ

Publicitate

Fundația Conservation Carpathia aduce ,,Natura la clasă” într-un proiect caravană care se desfășoară în școlile din jurul Munților Făgăraș și care cuprinde proiecții de film, quiz-uri, dezbateri despre natură, dar și un concurs care îi poate trimite pe elevi în tabără. Proiectul aduce copiii mai aproape de valorile naturale locale, crește gradul de conștientizare asupra schimbărilor climatice și a problemelor de mediu, și susține implicarea acestora în acțiuni verzi la nivel local. „Natura la clasă” este o caravană complexă realizată în parteneriat cu România Sălbatică și se adresează elevilor din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a și a VII-a.


Proiectul este gândit sub forma unor întâlniri interactive cu elevii care debutează cu o proiecție de film despre natură, continuă cu un quiz antrenant pe baza filmului și încurajează discuții libere pe teme de mediu și conservare. Tot ca parte a caravanei „Natura la clasă”, elevii sunt invitați să formeze echipe și să participe la un concurs unde au șansa să câștige o tabără 3 zile la Centrul de Activități și Explorare a Naturii, Richita, deținut de Fundația Conservation Carpathia.

„Prin intermediul Caravanei «Natura la clasă», ducem în școli bucuria de a descoperi natura, iar concursul pe care îl propunem îi provoacă pe elevi și profesori să-și exerseze și să pună în valoare cunoștintele dobândite la școală în activități practice, prietenoase cu natura și cu oamenii. Câștigători sau nu, toți participanții au ocazia să ia parte la o experiență unică de învățare.”

Ioana Duică, specialist educație Fundația Conservation Carpathia

Caravana își propune să ajungă la copiii din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a și a VII-a care studiază la școli din următoarelele comunități: Avrig, Arpașu de Jos, Cârțișoara, Cârța, Porumbacu de Jos, Racoviță, Turnu Roșu,Tălmaciu (jud. Sibiu), Arefu, Albeștii de Muscel, Bughea de Sus, Brăduleț, Cetățeni, Dragoslavele, Dâmbovicioara, Lerești, Nucșoara, Rucăr, Stoenești, Sălătrucu, Valea Mare Pravăț (jud. Argeș), Drăguș, Hârseni, Lisa, Recea, Șinca Nouă, Șinca Veche, Sâmbăta de Sus, Ucea, Viștea (jud. Brașov), Moroeni, Pucheni, Runcu (jud. Dâmbovița), Câineni, Boișoara, Perișani, Boița (jud. Vâlcea).

Concurs de proiecte verzi

„Natura la clasă” provoacă imaginația elevilor de a gândi proiecte prietenoase cu mediul, care aduc beneficii membrilor comunității în care trăiesc. Din fiecare școală se pot forma una sau mai multe echipe, o echipă însemnând o clasă și un profesor coordonator. Cele mai bune 35 de proiecte vor fi premiate cu o tabără de weekend la Centrul de Activități și Explorare a Naturii Richita. Costurile taberelor pentru elevi sunt susținute de Banca Comercială Română (BCR). Echipele câștigătoare vor avea obligația să implementeze proiectele propuse. 

Criterii de participare la concurs:

  • din fiecare școală se pot înscrie în concurs una sau mai multe echipe, o echipă însemnând o clasă și  un profesor coordonator;
  • fiecare echipă poate depune un singur proiect;
  • proiectul propus de echipă trebuie să aducă un beneficiu membrilor comunității din care elevii fac parte;
  • realizarea și implementarea proiectului să reprezinte pentru echipă o experiență de învățare pragmatică, ce transpune teoria învățată la diverse materii, în activități practice și interdisciplinare.
  •  

Calendarul concursului:

  • martie – aprilie, desfășurare caravană;
  • 30 aprilie data limită de trimitere a proiectelor;
  • 1–12 mai, evaluarea proiectelor;
  • 13 mai,  anunțarea câștigătorilor;
  • 15 mai – 30 septembrie 2024, implementarea proiectelor propuse;
  • octombrie 2024 – iunie 2025, desfășurarea taberelor.

Pentru a participa la concurs, echipele trebuie să completeze următorul formular și să-l trimită până la data de 30 aprilie  2024 pe email, către Ioana Duică, la adresa: i.duica@carpathia.org

Link formular AICI.

Despre Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud‑estul Carpaților Meridionali, achiziționându‑le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieți pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.

Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.

Activitatea Fundației Conservation Carpathia este recunoscută la nivel național și internațional, recent organizația primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastră”. Din 1948, BAMBI premiază personalități și organizații care se remarcă prin activitate și au un impact deosebit.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă