spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Adrian Echert, candidatul USR PLUS pentru președinția CJ Sibiu: „Ne-am săturat de ce s-a întâmplat până acum și de asta ne-am implicat”. „Votați USR PLUS pe toate buletinele de vot” (PE)

Știri din Județ

Adrian Echert, candidatul Alianței USR PLUS la președinția Consiliului Județean Sibiu, a vorbit într-un interviu pentru turnulsfatului.ro despre primele alegeri locale la care USR PLUS participă și despre planurile și proiectele echipei USR PLUS.

Care sunt proiectele USR PLUS și realizările lui Adrian Echert pentru care alegătorii ar trebui să se oprească duminică, 27 septembrie, la acest nume?



În primul rând, noi venim din mediul privat și avem experiență managerială. De peste 12 ani sunt directorul unei firme multinaționale, am învățat și știu ce înseamnă o echipă care să aducă rezultate. În partea de profit a administrației locale, căci cu asta ne ocupăm noi, obiectivul va fi cheltuirea cumsecade a banului public. Venind din domeniul privat, am realizat că și în politică este nevoie de concurență. Începem să schimbăm puțin temele de care se discută în mediul politic.

Din ce am observat noi, temele de discuție legate de transparență, de integritate, de oamenii care sunt puși în funcții publice – directori de spitale, cum am văzut exemple de după venirea PNL-ului la putere, atacate de către PSD pe partea de integritate – reprezintă un lucru pe care nu-l puteam vedea acum patru ani de zile, până să ajungă USR în Parlament.

Prin faptul că existăm aici, că venim de pe palierul de oameni care nu au mai făcut politică, de oameni care vin din mediul privat și s-au săturat de modul în care au fost făcute lucrurile timp de 30 de ani, le dăm șansa oamenilor să aibă cu cine vota în sfârșit. Eu știu că drumul pe care noi ne-am apucat să mergem e foarte lung, nu vom vedea rezultatele mâine, poimâine, chiar dacă mulți își doresc asta. Trebuie să ne dozăm energia și să înțelegem că schimbarea României și a județului Sibiu în mai bine va dura.




«Fără penali» este un proiect al cărui inițiator a fost USR. Faptul că existăm ca și competitori face cumva ca și partidele vechi să înceapă să mai facă ordine prin oamenii pe care îi pun în față”, Adrian Echert

Ați vorbit și de o nouă structură județeană pentru accesarea fondurilor europene.



Aș vrea să avem o asociație de dezvoltare județeană, o organizație în care avem și putem angaja experți care sunt contractual acolo. Pe partea de fonduri europene vreau să mai existe un organism extern Consiliului Județean care să facă ceea ce nu a reușit Consiliul Județean, să ducă și restul comunităților la un nivel înalt de absorbție, să identifice, să scrie și să ajute la implementarea proiectelor pe fonduri europene pentru primăriile din județ.

Nu s-au înțeles cinci sau șase primării să facă o zonă metropolitană în jurul Sibiului. Cum s-ar înțelege 64 de primari din partide și zone diferite să participe la o astfel de construcție?



Diferența este că vom fi și noi acolo. În cel puțin 42 de localități avem candidați la Consiliul Local și ei își asumă că vor să dezvolte localitățile. O parte din noi știm că dacă nu ai consiliul în spate nu prea poți să faci nimic, deciziile majore se iau în consiliul local, în consiliul județean îți trebuie voturile oamenilor de acolo. Chiar și consilierii pot veni cu inițiative. Mi se pare nefiresc că și în Consiliul Local Sibiu și în Consiliul Județean Sibiu, consilierii nu au inițiative legislative. Diferența este că noi vom fi acolo și că oamenii chiar își doresc să dezvolte comunitatea.

Există catalogarea din partea celorlalte partide cum că USR PLUS este un partid gălăgios. Nu credeți că ar putea fi o problemă când vă veți întâlni cu un primar din partidele contracandidate? Cum credeți că veți comunica?



Ei au înțeles că nu pot trece de noi. Renumele ni s-a dus de la lupta anti-justiție a unora din Parlament. Am reușit să oprim ceva, chiar dacă aveam doar 9% în Parlament. Suntem un partid care discută fiecare idee, probabil și de asta suntem catalogați ca fiind puțin mai gălăgioși. Eu am participat și la ședințe de Consiliu Local, și la ședințe de Consiliu Județean care durează 15 minute. În campanie s-a mai animat o ședință și au început să se certe foștii parteneri. În rest, ședințele durează 15 minute cu tot cu «bine ați venit» și «la revedere» și, poate, «la mulți ani». Dezbaterea și dialogul intern pot crea o percepție că suntem gălăgioși. În dezbaterea publică pe centura de sud au venit cei de la Animal Life cu o propunere destul de îndrăzneață, dar (autoritățile – n.r.) au luat-o în considerare. Un primar înrădăcinat își va da seama că consilierii USR PLUS pot aduce valoare pentru comună. Dacă nu își va da seama, își vor da seama alegătorii și vor vedea că noi vrem să facem lucruri, dar încă nu avem cu cine în comunitățile în care vor rămâne primarii respectiv.



Aeroport, spital, fonduri europene

În ultimul mandat al Consiliului Județean Sibiu s-a realizat studiul de fezabilitate pentru un nou spital, au fost demarate proiecte pe fonduri europene pentru drumuri, la aeroport au fost discuții. Ce credeți că se putea face mai mult?
Am urmărit discuțiile legate de aeroport. În momentul de față nu avem cargo, nu avem suficiente venituri la aeroport. Acea posibilă dezvoltare care s-a oprit, putea funcționa și în momentul de față. Unul dintre proiecte, care nu era nici foarte invaziv, propunea investiția 100% privată în aeroport, avea nevoie doar de utilitățile puse la dispoziție de către autorități.


Din punctul de vedere al lui Adrian Echert, cum puteau fi luate deciziile în ceea ce privește spitalul județean?

Am avut o dezbatere publică legată de spital când era în faza de discuție. Recunosc că nu știu exact unde ar mai avea Consiliul local sau Consiliul județean spațiu să facă genul asta de spital. Noi am spus de atunci că trebuie mai mare decât este în momentul de față și gândit într-o formă în care să lase și dezvoltatorii privați să se dezvolte ulterior pentru că un spital angrenează și o economie în jurul lui. Nu aș fi pierdut atâta timp. Proiectul pare destul de bine făcut, mai ales în partea de finanțare, dar deocamdată avem un teren și niște pancarte, nu e finalizat, nu e niciun contract semnat, avem promisiuni că se va face cu fonduri europene. Nu contestă nimeni că acest proiect nu e necesar, putem investi oricât în spitale foarte vechi, dar nu putem scoate de acolo infecțiile nosocomiale. Eu aș construi peste tot spitale noi, dacă s-ar putea. Sperăm să-l ducem la capăt indiferent din ce postură vom fi noi în Consiliul județean, vom munci pentru binele sibienilor.



Care ar fi proiectul USR PLUS pe care l-ați evidenția în această campanie?

Proiectul la care țin cel mai mult este legat de această asociație de fonduri europene. Mi se pare că asta ar putea aduce cel mai mult bine în toate comunitățile din județ. Vreau să ducem fonduri europene în localități pentru că discrepanța e imensă. Am fost în județ nu doar în timpul campaniei, am fost și pentru a găsi oameni care să candideze. În municipiul Sibiu discutăm de propunerile noastre, de tren urban, de zonă metropolitană, de smart city, dar acolo, la sate, sunt proiecte de canalizare care sunt prost făcute, asta dacă sunt făcute. Oamenii nu au acces la lucruri de bază pentru secolul 21. Eu vreau să schimb asta, indiferent de ce poziție voi avea. Eu cred că acest proiect va aduce mult bine în comunitatea noastră și nu se concentrează doar pe polul Sibiu. Am văzut că cei de la Consiliul Județean se laudă că sunt primii din Regiunea Centru la absorbția de fonduri europene, dar suntem pe locul patru din șase. Doar Harghita și Covasna sunt mai jos decât noi pe absorbție generală. Ca inițiativă de proiect, există un exemplu de o astfel de asociație în Brașov. Sunt foarte multe proiecte care se pot face prin fonduri europene.

Dar cum percepe alegătorul de rând, din satul care nu are canalizare, construirea unei astfel de asociații?

Colegii noștri, consilierii pe care noi îi prezentăm vor trebui să demonstreze că putem. Recent, Nicu Ștefănuță a fost cu noi și ceilalți candidați în județ. Ideea e că oamenii vor trebui să vadă ce ne dorim cu acest proiect, cred că o să reușim și vor vedea după alegeri. Vrem să avem un plan de transport la nivelul întregului județ, care să includă și pretențiile pe care le are Sibiul ca fostă capitală culturală europeană. Nu mai putem trăi din nostalgie, trebuie să mergem și la nivelul următor. Am discutat ca slogan despre „Repornim Sibiul” și asta vrem să facem, să repornim și municipiul Sibiu, și Mediașul și partea de nord a județului. Mi se pare că au fost multe comunități uitate. Și acolo partea de sănătate suferă. Pentru partea de nord, avem trecut în program un proiect pe care sper să îl și implementăm și să construim și acolo un spital nou.

Repornirea” Sibiului

Cum poate fi repornit Sibiul? Unde e problema din punctul de vedere al USR PLUS?

Problema este de leadership. Cu banii alocați pentru stadion, am putea construi unul nou, în altă locație, care nu ar bloca tot municipiul la un eveniment de anvergură. M-am uitat pe Planul Urbanistic General al Sibiului, unde în zona industrială vest este trecut un proiect urbanistic general de acum zece ani. În PUG este trecut nu doar stadion, ci și aqua-park, zonă de agrement, tren urban. Ne-am limitat la a asfalta străzi, ceea ce e simplu. S-au asfaltat, este drept, s-au făcut locuri de parcare prin comunități, dar nu avem proiecte mari. Din punctul meu de vedere, stadionul trebuia făcut în altă parte, pentru că acei bani ar fi acoperit o construcție nouă. Faptul că avem consilieri care doar ridică mâna la inițiativa primarului nu mi se pare tocmai normal.

Credeți că după doi ani de prezență în Consiliul local și în Consiliul județean, pentru o indemnizație de 200 – 300 de lei, reprezentanții USR PLUS vor mai avea apetitul să propună proiecte?


Cine ne cunoaște personal știe că nu ne-am implicat în aceste proiecte pentru bani. Noi vrem să lăsăm ceva în urmă pentru această comunitate și să punem o cărămidă la dezvoltarea județului, orașului și chiar și a țării. Vrem ca ai noștri copii să nu se mai gândească să plece în străinătate sau în alte locuri, să aibă oportunități de dezvoltare și aici și tot ce au nevoie și pentru distracție și pentru dezvoltarea personală și pentru învățământ. Aceste lucruri ne vor face să mai avem apetit și pe viitor. Chiar dacă victoriile vor părea mici, eu sper că înțeleg colegii că avem de parcurs un maraton. Pe partea cu consilierii, eu am fost destul de ferm cu oamenii cu care am lucrat și i-am luat să fie alături de noi. E imposibil să-i cunoști pe toți, avem peste 430 de candidați la consiliile locale. Le-am spus tuturor că dacă cineva calcă pe bec, nu vor exista niciun fel de ascunzișuri. Dacă există chestiuni concrete legate de fraudă, de parte penală, eu personal, le voi face plângere la DNA și la Curtea de Conturi.


În mod cert, nici noi nu suntem perfecți cum ne-ar vrea toată lumea. Și eu, și Raul Apostoiu și ceilalți colegi care s-au implicat și-și asumă candidatura am făcut-o pentru că putem pune o cărămidă la schimbarea Sibiului și a județului Sibiu. Dacă nu prin exemplul propriu, măcar prin faptul că noi suntem aici și reprezentăm colegi din mediul privat, cu experiență profesională, care cumva nu au avut tangență cu politica și încearcă să o schimbe. Vreau ca oamenii să înțeleagă că suntem oameni normali, oameni care ne-am săturat de ce s-a întâmplat până acum și de asta ne-am implicat. Suntem oameni care avem copii pe care vrem să îi vedem crescând sub ochii noștri și nu sunt nevoiți să plece în altă parte. Chiar dacă acum partea de timp personal suferă, mă gândesc că atunci când vor fi mari și mă vor întreba ce am făcut pentru ca ei să rămână aici, vreau să le răspund că am făcut tot ce ține de mine să fac țara asta un loc mai bun și pentru ei și pentru mine. Și eu vreau servicii de sănătate decente, pentru toate taxele pe care le plătim. Asta vreau să înțeleagă lumea și să voteze pe 27 septembrie Alianța USR PLUS peste tot pe unde ne vor găsi pe buletinele de vot. Cu acest prim pas vom face schimbarea de care e nevoie”, Adrian Echert


Să spunem că partea ce ține de respectarea legii poate fi cuantificată mai ușor. Dar cum poate fi cuantificată performanța aleșilor pe care îi propuneți?
Eu vreau să le dau oamenilor și sprijin. După alegeri, vrem să facem o echipă de expertiză pentru consilieri, care să îi ajute în toate programele pe care ni le-am propus. Pe partea juridică avem deja câțiva oameni, pe partea de urbanism, de fonduri europene, vom găsi oameni și din exterior pentru că avem specialiști în toate domeniile. Vreau să creăm acest grup de suport pentru toți consilierii din județ, pentru a-i ajuta. Consilierii sunt desemnați de către filialele locale, iar dacă nu vor performa, în mod cert vor fi trași la răspundere. Noi avem o parte de control de la județ, dar decizia e 100% locală. Acei oameni știu și înțeleg cel mai bine cine reprezintă comunitatea și cine ar putea fi un consilier bun.

Hai la vot cu mască cu tot și schimbă fața politicii locale!
Duminică, 27 septembrie, votează Alianța USR PLUS pe toate buletinele de vot.

Votați Adrian Echert – poziția 7 pe buletinul de vot pentru Președinția Consiliului Județean.
Votați poziția 8 pe buletinul de vot pentru Consiliul Județean Sibiu.
Votați Raul Apostoiu – poziția 8 pe buletinul de vot pentru Primăria Sibiu.
Votați poziția 8 pe buletinul de vot pentru Consiliul Local Sibiu.

NOTA REDACŢIEI: Acesta este un comunicat de presă plătit și emis de Partidul USR PLUS SIBIU prin mandatar financiar cod AEP și publicat de Sibiu Independent (editat de Blaga Liliana PFA) sub formă de publicitate electorală conform contractului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…