spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Criminalii de pe şosele

Știri din Județ

Publicitate

Numărul accidentelor în România a crescut odată cu numărul maşinilor puse în circulaţie. Iar judeţul Sibiu nu a fost exclus din aceasta statistică tragică. An de an, ca jurnalişti anunţăm bilanţurile Poliţiei cu numărul de morţi şi răniţi din accidente rutiere. Oraşul Sibiu devine din ce în ce mai aglomerat în trafic, de unde rezultă şi creşterea numărului de accidente. Colegul meu de pe secţiunea Eveniment este mereu prezent la faţa locului la aproape toate accidentele rutiere. Este în primele minute acolo alături de Poliţie, Ambulanţă, SMURD. Nu putem publica toate fotografiile de la faţa locului. Nici video-urile întregi. Pentru că nu ne permite legea. Dar poate că este bine să avem voie să prezentăm carnagiul de pe şosele Sibiului. Ca metodă de educaţie.

Poliţiştii au încercat de ani buni tot felul de metode de a reduce numărul de accidente. Pe principiul prevenţiei. Dar nu au reuşit. Primăria Sibiu a montat unele limitatoare de viteză. Apoi unele a trebuit să le scoată că deranjau la ureche unii locatari din zonă. Alte primării, cum este cea din Cisnădie a împânzit oraşul de treceri de pietoni cu ridicare de nivel să le piară cheful vitezomanilor. Au apărut şi în Şelimbăr. Dar oricâte metode vor încerca Poliţia şi primăriile, totul se rezumă la şoferi şi la responsabilitatea lor.

Atâta timp cât colegul meu de redacţie scrie zilnic despre şoferi prinşi băuţi la volan… imaginaţi-vă câţi alţi şoferi alcoolici sunt prin trafic neprinşi. Apoi avem vitezomanii care se cred la raliu. Unii fac accident şi apoi tot ei se victimizează. Mai avem şoferii de maşini scumpe care cred că semnele de circulaţie şi semnalizarea schimbării direcţiei de mers nu li impune lor. Avem şoferii atenţi la telefon mai mult decât la trafic. Şi mai sunt şoferii care dorm la volan şi se panichează la primul sunet şi iau decizii greşite pe moment. Toţi aceştia ar trebui să rămână fără permis pe viaţă. Dar legea nu permite.

Astăzi o fetiţă de 12 ani a fost lovită pe trecerea de pietoni în drum spre şcoală. Nu este primul accident pe trecerea de pietoni în Sibiu. Multe au fost evitate la limită. Ce poate păţi şoferul? O suspendare temporară de permis, dosar penal care se soluţionează adesea cu amendă penală. Şi atât. Apoi iar va conduce maşina. Tot în zona aceea a murit un motociclist. Alţii au fost loviţi tot acolo pe trecere. Tot acolo multe maşini s-au tamponat. Dar este doar UNA din MULTELE zone negre ale Sibiului rutier.

Nu poţi pune un poliţist la fiecare trecere de pietoni. Cum nu poţi ridica nivelul la toate trecerile de pietoni. Oricâte semne de circulaţie se montează, şi Sibiul abundă de ele, dacă nu sunt respectate de şoferi, sunt degeaba. Totul se rezumă la şoferi. Deşi amenzile de circulaţie au crescut se pare că nu este suficient. Poate campaniile media ŞOC ar fi mai binevenite. Da, să vedeţi sângele pe caldarâm sau creierii împrăştiaţi pe parbriz. Poate aşa înţelegeţi, voi şoferii haiduci, că victima aceea a avut o familie. Şi că putea fi tatăl vostru, mama voastră sau fiica voastră.

Poate se impune şi un protest al societăţii civile şi al tuturor elevilor din şcoli pe toate trecerile de pietoni din Sibiu, simultan, la oră de vârf. Ca un semnal de alarmă la adresa şoferilor nervoşi sau neatenţi.

Revin însă la ideea că orice se face nu este destul. Totul porneşte de la educaţia şoferilor. Şi dacă toate campaniile au dat rateu poate este vremea unor acţiuni dure ale Poliţiei de suspendare de permise pe bandă. Nu o zi, două, ci o lună zi de zi. Dacă se suspendă zilnic 50 de permise, hai să suspendăm zilnic 200 timp de o lună. Poate o campanie coercitivă de genul acesta să mai potolească spiritele înfierbântate de la volan şi să re-câştigăm siguranţa rutieră la Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri