spot_img
17.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Sindicatul ca armă

Știri din Județ

Publicitate

Sindicatele au un rol important în relația de muncă din România. Atât de important, că mulți lideri sindicali sunt înregimentați și folosiți politic. Sindicaliști de ieri, devin directori mâine sau chiar ajung prin ministere. Dar principiul de bază al luptei sindicale se pierde în derizoriu și jocuri de culise. Să analizăm cazul de la Filarmonica de Stat Sibiu.

Publicitate

După ce Cristian Lupeș a ajuns manager la Filarmonica de Stat Sibiu, în urma unui concurs, sindicatul de acolo și-a umflat mușchii. Mai întâi cu sesizări, reclamații. Au urmat procese, pentru că angajații la stat își permit să dea în judecată instituția pentru orice drept care cred că li se cuvine. Apoi a început campania de denigrare publică și atacul la imaginea instituției.

Un crescendo care nu știm unde se va termina. Pentru că lucrează la stat. La privat, soluția era simplă. Aduci prejudicii de imagine firmei, zbori! Cu tot cu sindicat.

Ca să înțelegem subiectul deselor scandaluri între acest sindicat și managerul Filarmonicii, trebuie spus din start că aproximativ o treime din angajații instituției sunt membrii. Parte instrumentiști, parte personal adiacent.

Nici pe vremea când manager era Bojin, relația cu sindicatul nu era prea bună. Mereu se cereau drepturi prin instanțe. Dar acum, procesele nu mai sunt suficiente, se pare, pentru lupta sindicală. S-a trecut la atacuri prin presă.

Asta, deși, Lupeș nu a pomenit, anterior, nimic, în spațiul public, de toate procesele la care este supusă instituția din partea sindicaliștilor. Nici de zecile de reclamații. Cei care au făcut primul pas au fost sindicaliștii.

La fiecare mare eveniment de imagine al instituției au emis și ei comunicat de presă. Au protestat. Dar pentru ce protestează sindicaliștii?

În general, un sindicat apără drepturile salariaților. Dreptul la salariu, la sporuri, prime etc. – așa cum știm, la stat, este plin de asemenea extra -plăți la salarii. Dar, sindicaliștii de la Filarmonică au salarii mari. Cel mai nou angajat ia peste 4.000 lei și ajung mulți la 15.000 lei. Pe lună.

Sindicaliștii se plâng că stau la serviciu prea mult la repetiții. Ei spun că doar 4 ore pe zi au la Filarmonică, restul sunt studiu personal. Ce te faci, dacă dai de un manager cu pretenții muzicale mai mari și nu doar tipice unui oraș de provincie? Oare ce ar face directorul Teatrului Radu Stanca, Chiriac, când are repetiții ore întregi cu actorii până o piesă iese bine? Arta de calitate nu se poate valoriza în 4 ore.

Nimeni nu spune să muncească 12 ore pe zi, dar arta se face din pasiune, nu la normă. Și cu multă repetiție. Ori toate noile cerințe ale lui Lupeș cu program de concerte, cu festivaluri, deplasări în țară și străinătate, nu sunt pe placul sindicaliștilor. Însă, o instituție ca Filarmonica de Stat Sibiu a reînviat sub bagheta lui Lupeș. Și la capitolul imagine publică și la capitolul calitate a interpretării. Dar mai este mult de muncă.

Așa că vine întrebarea firească: voi ce ați face în locul managerului Lupeș cu sindicaliștii? Procedează ei corect? Nu spun că nu ar trebui să își apere drepturile în instanță, ca toți angajații la stat. Dar provocarea de scandaluri publice, emiterea de comunicate de presă agresive la toate marile evenimente ale Filarmonicii, nu ajută pe nimeni. Nici pe ei, nici instituția. Din contră.

Publicitate

5 COMENTARII

  1. Domnule redactor!
    Am citit cu interes articolul fiind parte în acest conflict care nici noi nu știm când și cum se va termina!
    Multe ar fi de spus dar eu va invit să luați legătura cu ambele părți angajate în conflict, asta pt știința dumneavoastră viitoare, înainte de a face afirmații paralele și de inducere în eroare a opiniei publice!
    Mai întâi, cercetați faptele concret iar după aceea eventual să ajungeți la o concluzie. Asta bine-nteles daca vă considerați a fi o publicație de știri adevărată!
    Ps: vis a vis de salarii, intrebati-l direct pe dl manager Calin cat are salariul și cum l-a obținut!

  2. Poate anunțați opinia publică de salariile muzicienilor din Romania și în speță cele din Sibiu, care acum 5 ani erau sub minimul pe economie la majoritatea angajaților. Dar asta nu veți spune pt că nu e știre de senzație nu-i așa?
    Poate spuneți publicului că salariile angajaților sunt sune brute și cele de 15000 de lei sunt ale managerului și directorilor din instituție.
    Poate spuneți publicului că timpul de lucru este de 40 de ore pe săptămână dar că muzicienii studiaza pe lângă cele 40 de ore încă 4-5 ore pe zi pt a se menține la un nivel competitiv profesional!
    Poate spuneți publicului că tot programul instituțional este alcătuit și gândit de conducere!
    Poate spuneți publicului că toate deciziile din instituție sunt luate unilateral de conducere!
    Poate spuneți publicului cam la ce vârstă se incepe studiului unui instrument!
    Poate spuneți publicului că managerul habar nu are ce înseamnă a studia un instrument și ce sacrificii sunt de mic ca să poți ajunge sa faci performanță instrumentală
    Poate spuneți publicului de ce ați publicat un articolul paralel cu realitatea?
    Poate vă cereți scuze colectivului artistic pt defăimarea lor în public și pentru denaturarea realității!
    Poate încercați să reformulați articolul, bazat pe cercetare și știință!

  3. Exact! Este absolut incredibil de greu sa faci orice performanta la institutii de stat, fiindca pur si simplu legislatia este invechita, in nici un caz nu e orientata pe eficienta si performanta, este mai mult pt cei care accepta sa mimeze munca, sa bifeze cerinte pe hartii si cam atat. Si daca te pomenesti cu niste angajacti pusi pe harta, legislatia e pe partea lor… aia ramasa de pe timpuri… e foarte greu! Sper, ca de data asta va iesi la iveala si mai clar mismasul sindicalistilor

    • In baza a ce susții ce susții? Mișmașurile sindicatului?
      Legile in Romania sunt cum sunt, de aceea exista instanțe judecătorești încă, pentru a decide cine are dreptate și cui i se comit nedreptăți. Romanul este expert la dat cu părerea dar paralel la a găsi o soluție.
      In această lume, toți au dreptul la muncă mai ales cei care au și dovedit acest drept.
      Văd că vreți anarhie prin mesajul transmis masi sus!
      Doar dovediți nivelul intelectual al acestei țări!

  4. Va rog să spuneți în articol faptul sumele salariale enumerate în articol sunt sume brute.
    Muzicienii angajați au salarii mult mai mici decât cele enumerate în articol dar se pare că din sumele alea vă luați și dvs partea pt a prelua astfel de informații și a le pune într-un articol pentru a dezinforma și înverșuna publicul împotriva unor oameni care nu fac decât să-și câștige o pâine printr-o meserie nobilă, meserie pt care și-au sacrificat ani multi, foarte mulți din viață pentru a ajunge artiștii care sunt azi!
    Aceeași artiști care încântă atâția oameni poate că dvs , in fiecare săptămână.
    Faptul că a venit un „expert” de nicăieri care va explica el cum stă treaba, pararel de altfel și promotor a chiciului cultural, nu înseamnă că așa e!
    Dar, probabil veți da curs în continuare articolelor de senzație, fără o bază de cercetare in prealabil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie