spot_img
7.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

Biolog, semnal de alarmă în Consiliul Local Sibiu: Atenție la ploșnița dantelată a stejarului!

Știri din Județ

Publicitate

La finalul ședinței de Consiliu Local Sibiu, un biolog, Cristina Moise, a luat cuvântul pentru a atrage atenția asupra unei invazii a ploșniței dantelate a stejarului și la Sibiu. Ea afectează deja toți stejarii și gorunii din parcurile din Sibiu, dar și pădurile din județ. Biologul a spus că nu există sistem chimic de combatere, dar ea cercetează posibilitatea găsirii unui răspuns biologic natural.


Corythucha arcuata (Say, 1832) sau ploșnița de dantelă a stejarilor, originară din America de Nord, a fost semnalată pentru prima data în Europa în 2000, în Italia. A fost introdusă în Europa odată cu speciile gazdă ornamentale. În 2002 a ajuns în Turcia, apoi în Bulgaria, Ungaria, Croația și Serbia, iar în 2015 si în România și s-a răspândit în toată țară în 2016-2017. A fost observată în diverse stadii de dezvoltare, pe partea ventrală a frunzelor de stejar și de gorun.

Sibiul a fost invadat vara aceasta de aceste ploșnițe. Dar prima apariție la Sibiu a fost consemnată în anul 2019. De atunci biologul a cercetat fenomenul alături de studenți și masteranzi de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Anul acesta sibienii au putut observa în vară pe haine și pe piele mici insecte incolore. Acestea sunt ploșnițele dantelate de stejar care au fost de ordinul milioanelor conform cercetătorilor. Fiind o insectă importată, fără dăunător natural, ea s-a înmulțit foarte rapid.

Biologul Cristina Moise a atras atenția că și insecta Tigrul platanului a invadat Sibiul. Este o insectă diferită de ploșnița dantelară a stejarului. Ambele dau senzații neplăcute la contactul cu pielea umană.

Cristina Moise, biolog

Moise a cerut sprijin financiar Consiliului Local Sibiu pentru crearea unui laborator special pentru cercetarea acestei insecte și modul biologic de combatere. Primarul Astrid Fodor a întrebat dacă ULBS poate accesa fonduri europene. Adrian Bibu a propus, pentru eficiență, să se găsească o soluție rapidă legală pentru finanțare în urma discuțiilor cu rectorul ULBS și Primăria Sibiu. Primarul Astrid Fodor a acceptat propunerea lui Adrian Bibu și a solicitat un buget din partea biologului Cristina Moise.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă