spot_img
7.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Stagiunea de concerte estivale „Plimbări muzicale la Cisnădioara”, ediția 2023

Știri din Județ

Publicitate

Ediția 2023 a stagiunii de concerte estivale „Plimbari muzicale la Cisnadioara”, eveniment muzical care marcheaza 800 de ani de la prima atestare documentara a localitatii omonime din imediata vecinatate a Sibiului.


Deschiderea oficială a stagiunii de concerte „Plimbări muzicale” va avea loc
duminică, 9 iulie, ora 17, în biserica romanică „Sf. Mihail” (Cetatea)
Cisnădioara.
Concertul extraordinar are ca temă muzica secolului al XIII-lea,
prezentată de unica „Schola Gregoriana Siculeni”. Acest cor a fost înființat în anul
2013 și este format din aproximativ 25 de membri, dintre care majoritatea sunt
copii. Corul „Schola Gregoriana Siculeni” ne va inspira cu arta muzicală și va aduce
la viață frumusețea muzicii medievale

Deși distanța fizică dintre Roma și Istanbul măsoară 1400 de kilometri pe cale aeriană, 2200 de kilometri pe harta rutrieră și 4000 de kilometri maritimi, cea dintâi metropolă a Occidentului de sorginte creștină și capitala lumii religioase aflată pe strâmtoarea Bosfor vor suscita curând și pentru foarte scurtă durată o apropiere reciprocă în cheie culturală: concertul susținut de către ansamblul vocal harghitean Schola Gregoriana Siculeni în data de duminică 09 iulie în cetatea Cisnădioara va fi urmat în duminica imediat următoare de vizita psaltului experimentat Petre Moise de la Mănăstirea ”Antim Troianul” din Râmnicu Vâlcea, artist vocal care propune interpretarea unor cântări bisericești speficic bizantine în aceeași bazilică romanică din incinta cetății Cisnădioara.

Așadar, debutul stagiunii de concerte estivale ”Plimbări muzicale la Cisnădioara” 2023 se anunță deopotrivă contrastant și captivant, dat fiind faptul că atât concertul din data de 09 iulie cât și cel din data de 16 iulie comportă în egală măsură alegerea unor repertorii din trecutul istoric medieval. Ca așezare rurală seculară și săsească la poalele dealurilor și munțiilor împăduriți, Cisnădioara a fost odinioară descrisă de către Constantin Noica drept ”un model de descălecare teutonică”, cadru imaginar căruia în vara anului curent i se va aplica și coloritul oriental, deoarece fondarea cetății Cisnădioara în anul 1223 coincide cu epoca cruciadelor europene și occidentale spre Răsărit. Continuarea ediției ”Plimbărilor muzicale la Cisnădioara” în al 800-lea an de la prima atestare documentară a localității omonime prevede concertul ansamblului cameral Sectio Aurea în data de 23 iulie în biserica evanghelică și barocă din centrul satului, lăcaș de cult care va servi asemenea concertului oferit de către formația de trio Lanyer Consort în data de 30 iulie. Artista Aranka Kövári, în mod obișnuit interpret desăvârșit al flautului drept (´blockflöte´ în spațiul cultural german), va fi prezentă la Cisnădioara și în data de 06 august ca membru al formației Quarto d´Oro care pregătește publicului un periplu prin Italia barocă a secolului 17.

Acest program de concert din urmă se datorează în proporție decisivă aportului sopranei Roberta Szklenár din Budapesta și măiestriei interpretative a lui Aranka Kövári pe celebrul ´zink´, instrument de suflat din lemn din epoca barocului timpuriu și premergător al trompetei dominante începând cu secolul 18. Concertul destinat clasicismului vienez programat pe data de 13 august va fi asigurat de către trio-ul format din artiștii sibieni Elena Borz (vioară), Mihai Bădiță (clarinet) și Ovidiu Borz (fagot). Ultimele două concerte din cadrul ”Plimbărilor muzicale la Cisnădioara” 2023 vor avea loc iarăși în bazilica romanică din cetate, ceea ce asigură reîntoarcerea evenimentului întins pe durata a opt duminici consecutive spre scena sa de debut din luna iulie. Aici în data de 20 august, Stefan Barcsay din Germania va prezenta publicului un program pentru chitară solo alcătuit din creații romantice ale secolului 19 și 20, finalul stagiunii de concerte estivale în data de 27 august aparținând formației de profil Ensemble Couleurs din Cluj-Napoca aflat sub conducerea compozitorului Alexandru Murariu și renumit pentru înalta calitate în interpretarea muzicii contemporane din spectrul academic. Toate cele opt concerte ale ”Plimbărilor muzicale la Cisnădioara” 2023 încep mereu duminica la ora 17, intrarea fiind liberă și donațiile binevenite. Pentru mai multe detalii se poate accesa site-ul www.michelsberger-spaziergaenge.evang.ro.

Ediția inaugurală a stagiunii de concerte estivale ”Plimbări muzicale la Cisnădioara” s-a desfășurat în anul 2004 urmând convingerea că biserica evanghelică a satului omonim merită pe deplin încercarea de a găzdui în mod distinct concerte corale, de orgă și camerale a căror susținere mereu duminica să coincidă cu apogeul sezonului larg de evenimente culturale în Ardeal.

Harta transilvană a orașelor și comunelor renumite pentru oferirea regulată de concerte pe timpul lunilor de vârf ale anotimpului deseori torid s-a dorit astfel sporită prin adăugirea unui loc cu totul special. Concertele se organizează până în prezent în lunile iulie și august, cu concursul unor ambițioase ansambluri corale de amatori, cu aportul interpretativ a unor invitați din spectrul cântăreților profesioniști și nu în ultimul rând cu participarea frecventă a tineri muzicieni cordari și suflători.

Acest concept s-a dovedit foarte curând un traseu de succes certificat de prezența numeroasă la Cisnădioara a unui public iubitor și cunoscător de muzică clasică. Pentru început, nucleul participanților primelor ediții ale ”Plimbărilor muzicale la Cisnădioara” a fost alcătuit cu precădere din studenții clasei de orgă care urmează cursurile de muzică de cameră barocă predate la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

De asemenea, corul ”Bach” din Sibiu și-a dezvoltat odinioară rânduiala de a încheia propriul său sezon prin deschiderea stagiunii estivale la Cisnădioara, eveniment care a atras în scurt timp deopotrivă și interesul unor ansambluri instrumentale și corale din străinătate. ”Plimbările muzicale la Cisnădioara” au suportat în trecutul recent unele modificări, dar continuă să se remarce prin farmecul lor neschimbat de la momentul debutului. Deși corul ”Bach” din Sibiu a încetat între timp să mai facă obiectul afișelor bisericii evanghelice din Cisnădioara, și în pofida faptului că orga lăcașului de cult de sorginte barocă răsună mai rar pe durata concertelor estivale, afluxul publicului nu a scăzut din intensitate.

Muzica tuturor epocilor de la Evul Mediu timpuriu până la secolul 21 interpretată cu ajutorul vocii umane, a instrumentelor de coarde și de suflat va însufleți considerabil sărbătorirea celor 800 de ani de la prima atestare a Cisnădioarei.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă