spot_img
17.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Astrid Fodor, primarul Sibiului a dat înapoi în scandalul teraselor din centru. Dar nu a ezitat să înțepe adversarii politici și unii patroni HORECA

Știri din Județ

Publicitate

Scandalul dublării tarifului zilnic cerut de Primăria Sibiu de la patronii de terase din centrul Sibiului s-a finalizat cu retragerea FDGR. Deși Astrid Fodor, primarul Sibiului, a propus dublarea prețului din 2024, cu motivarea că așa se ajunge la prețul din 2019, Fodor a cedat presiunii făcută de PNL și patronii de restaurante. Iar consilierii locali FDGR au decis să aprobe menținerea prețului de 1 leu pe metru pătrat pe zi. Dar, în ședință, Fodor a aruncat mai multe săgeți.

Publicitate

Fodor a atacat în primul rând Guvernul României, format din PSD și PNL, după cum a subliniat ea. Primarul a spus că în proiectul legii de buget pe anul 2024 Guvernul a decis să nu mai împartă banii strânși din impozitul pe pensii cu autoritățile locale. Ea a declarat că, astfel, Sibiul va pierde la anul 80-110 milioane de lei.

Adrian Bibu a precizat cu câteva zile înainte de ședință că argumentul banilor la buget este fals. „˝Continuarea dezvoltării orașului˝ cu milionul de lei în plus obținut de la terase dovedește grija … oscilantă a Municipalității pentru banul public având în vedere -să zicem- modernizarea si apoi demolarea cu 2 milioane de euro a tribunei Stadionului Municipal.”

Fodor către Bibu: Am luat bilanțurile unora dintre aceste societăți comerciale. Am avut un șoc

Adrian Bibu, liderul consilierilor locali PNL Sibiu, a argumentat că discuția nu este despre valoarea taxei pentru terase, ci despre ce face Primăria cu acești bani pentru a promova turismul, mai ales în lunile ianuarie – martie. Terasele plătesc taxa tot anul, indiferent că au sau nu clienți.

Dar Fodor a venit pornită la ședință pe patronii HORECA din zona centrală, cei cu terase. Ea a spus că a verificat bilanțurile mai multor restaurante din centru și a rămas suprinsă de ce profituri au avut. „Am avut un șoc ce profituri se înregistrează”.

Fodor a dat exemple, fără a da nume de firme, de restaurante care au în Piața Mare la interior 10, 15 sau 30 mp, dar terase afară de 130 mp. „Scuzați-mi expresia, unele dintre ele un pic mai mare decât o toaletă și ocupă spații pe domeniul public de 60, de 70, de 130 mp” a spus Fodor, vizibil nervoasă.

Fodor amenință: Sunt de acord cu taxa de 1 leu. Dar vom trage linie și vom analiza pe toți

Astrid Fodor a amenințat voalat toți patronii cu terase din centrul istoric, dar mai ales pe cei din Piața Mare și Piața Mică. Ea a spus că își însusește ca taxa să rămână la 1 leu, dar „Vom trage linie și vom analiza pe toți! Ce se întâmplă când depun bilanțul. Să vedeți ce cifre iasă” a declarat Fodor.

Fodor nu s-a arătat deranjată de terasele de pe pietonala Bălcescu, ci doar de cele din Piața Mare și Piața Mică. Primarul a promis și un nou regulament urbanistic privind terasele și aspectul acestora.

Fodor, pledoarie pentru patronii care au spații mari închiriate

Pe parcursul unui discurs lung în cadrul ședinței, Astrid Fodor a revenit prin diferite nuanțe la diferența între patronii de restaurante care au spații mari închiriate în zona centrală pe interior și cei cu terase mari.

Fodor a părut să promoveze pe cei cu spații mari închiriate pe interior. Ea a spus că aceștia plătesc chirii mari sau au propriile spații. Dar sunt dezavantajați de cei cu spații mici pe interior, dar terase mari pe domeniul public.

Fodor atac direct la Bibu: Unde vă beți cafeaua și aveți întâlniri

Spre finalul discursului, primarului Sibiului, Astrid Fodor a răbufnit. Ea s-a adresat direct consilierului PNL, Adrian Bibu și l-a atacat direct. Fodor i-a spus că cei cu terase mari, dar spații mici la interior „puțini mai mari ca o toaletă”, sunt cei unde Bibu își bea cafeaua și are întâlniri. „Mai beți o cafea acolo, mai purtați o discuție cu unul și cu altul”. Adrian Bibu a ales să fie elegant și să nu dea replica primarului Fodor.

Publicitate

3 COMENTARII

  1. Ar trebui să ne bucure faptul că firmele sibiene înregistrează profit. Nu e aceasta oare chiar rațiunea lor de a exista? Sunt scutite cumva de taxele pe profit? E de neînțeles această atitudine ostilă față de mediul privat.

  2. Turismul în Sibiu a dat mult înapoi, ca toate celeilalte. Sa lași străzi fara nimic de iluminat festiv ptr Crăciun, demonstrează ca la anumiți ani tre sa- ți vezi de nepoți!
    DECI SIBIENI, OAMENII MAI, DAR ȘI PLEACA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune