spot_img
6.3 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Populism ieftin, de campanie, în scandalul prețului gunoaielor la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

De o săptămână, politicieni din diferite partide fac afirmații în ședințe oficiale despre majorarea prețului gunoiului. Unii afirmă că se va dubla prețul, dar o lasă în coadă de pește pentru cine. Alții spun chiar că sibienii vor plăti gunoiul dublu. Ca unul care am comentat pe cifre ultima scumpire a gunoiului la Sibiu, din 2021 și schimbarea metodei de calcul, observ acum că avem de-a face cu multă dezinformare. Chiar din Primăria Sibiu.


Populism ieftin. Doar așa pot caracteriza afirmațiile auzite în ultimele zile de la partidele de opoziție și nu numai. Dacă mă aștept de la acest discurs de la PSD și USR, deziluzia este maximă când apare din gura primarului FDGR, Astrid Fodor. Dar, poate și ea este în campanie.

Dacă pe USR-iști și PSD-iști îi înțeleg perfect, pentru că sunt în opoziție și spun orice pe subiecte public sensibile pentru a câștiga voturi, discursul primarului FDGR, Fodor, este inacceptabil.

Nu poți să propui respingerea unui proiect de mărire făcut pe lege și amânat inacceptabil de multe luni de zile. Nu poți să spui că mărirea este nejustificată, când este argumentată legal. Și, mai ales, nu poți să lași informația neclară în spațiul public privitor la „dublarea” prețurilor, când tu știi că nu este așa.

Astrid Fodor este la bază economist. Și a practicat cu succes această meserie. Așa că, pentru mine, este clar că știe exact cum să citească „mărirea” de tarife cerută legal. Știe că această mărire era programată. Știe că este vorba DOAR de mărirea taxelor de colectare, transport, sortare a deșeurilor reciclabile. Și mai știe că din reciclarea deșeurilor se întorc bani.

Deci mărirea prețurilor la populație nu va exista din această cauză. Dar ea va fi. Nu dublare, ci o mărire va fi pentru că avem inflație, taxe la economia circulară, creșterea salariilor impusă de Guvern etc.

Dar am și eu o întrebare. Am adresat-o și în scris, oficial, Primăriei Sibiu și când mi se va răspunde, voi publica. Taxa de salubritate stabilită în 2021 la 16 lei de persoană (tarif de referință) cum a fost stabilită de Primăria Sibiu? Cum justifică Primăria Sibiu calculul în DETALIU din care a rezultat acest tarif de 16 lei? Pentru că am consultat specialiști în domeniu și la nivelul ianuarie 2021, tariful putea ajunge, cu toate marjele, la maxim 13 lei/persoană/lună. Poate Primăria Sibiu a făcut altfel de calcule, dar am vrea să le știm și noi în detaliu. De 3 ani nu a reușit să publice în transparență cum s-a ajuns la acest tarif.

Și dacă suma de 13 lei era cea reală în ianuarie 2021 cine răspunde pentru că s-a încasat de la fiecare sibian, lunar, de 3 ani, cu 3 lei în plus? Dar m-am obișnuit cu falsa transparență la Primăria Sibiu. Ca jurnalist este frustrant ca de atâția ani să nu ai parte de o conferință de presă. Iar la unele întrebări adresate în scris, să primești răspuns foarte târziu sau să se piardă… Ori să ți se răspundă sec și pe lângă subiect. Dincolo de ploaia de comunicate pozitive ale Primăriei Sibiu, tipărite gratuit de o mare parte a presei locale, transparența reală este inexistentă.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. De ce ce ,voi ” jurnalistii ” nu faceti o intrebare sa aflati cit platesc oamenii gunoiul in alte orase din tara !!!! Din ce stiu eu este mai scump la noi cu mult decit in majoritatea oraselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă