spot_img
7.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cazul Strada Izvorului sau efectele deciziilor lui Iohannis și Bottesch

Știri din Județ

Publicitate

Subiectul zilei de astăzi a fost accesul ambulanțelor și mașinilor ISU la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Sibiu. De 11 ani, strada Izvorului este un chin pentru șoferii ambulanțelor care aduc pacienți la spital. Blocaje peste blocaje din cauza unor decizii administrative luate din Primăria Sibiu și Consiliul Județean, pe vremea când Iohannis și Bottesch făceau legea. Și nimeni nu a comentat nimic, până când a deschis subiectul liberalul Adrian Bibu.


Se pare că, mai nou, orice propuneri concrete la probleme vechi, nesoluționate de Primăria Sibiu, are consilierul local PNL, Adrian Bibu, cei din conducerea administrației locale sar ca arși. Adică 10 ani, ditamai aparatul din Primăria Sibiu și Poliția Locală nu au văzut problema. Sau nu le-a păsat de pacienții aduși de urgență cu ambulanțele la Spital.

Dar să o luăm cu începutul. Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Sibiu s-a modernizat și extins de curând, adică sub mandatul liberalei Cîmpean. Dar a fost în același loc și acum 11 ani. Mai amărâtă, ce-i drept. Dar, acum 13 ani, când Martin Bottesch (FDGR) conducea Consiliul Județean și Iohannis era primar, cu o absolută majoritate FDGR în Consiliul Local, s-a decis ca pe un teren gol al Spitalului Județean, chiar în buza Urgențelor să se facă o clădire. Dar nu oricum: Consiliul Județean Sibiu de atunci a dat terenul, iar un investitor privat pe nume Ilie Vonica, și-a făcut clădirea. Acum acolo este Spitalul Polisano. Deși în proiectul finanțat din fonduri europene în mare parte scria la început că va fi un centru de imagistică și că de el va beneficia și Spitalul Județean Sibiu. Prostii. A fost o vrăjeală. Dar trecem peste că nu acesta este subiectul.

Consiliul local majoritar FDGR și cu Iohannis în frunte la Primărie au dat autorizație de construcție acestei clădiri înalte. Mult mai înalte decât permite Planul General de Urbanism și zona de protecție a Centrului Istoric. Dar pentru unii atunci se putea. Dar a aprobat această clădire…. fără locuri de parcare!

Bun, în anul 2012 se inaugurează clinica și spitalul Polisano de pe strada Izvorului. Cu parcările pe domeniul public, adică pe strada Izvorului. Când Universitatea Lucian Blaga a dorit să facă tot pe această stradă clădirea Bibliotecii și a Facultății de Medicină li s-a impus curte și locuri de parcare interioare. Revenim la povestea cu dubla măsură la Primăria Sibiu.

Și de atunci parcările de pe strada Izvorului au fost mereu pline. Și calea de acces cu sens unic tot mai îngreunată. Pentru că de șoferi indisciplinați nu duce lipsă Sibiul.

Să adăugăm că în anul 2017, Primăria Sibiu a fost din nou darnică și a dat aprobare pentru restaurantul Super Mamma peste drum de Polisano. Tot fără parcări. Chiar i-au dat din parcări spațiu pentru terasă.

Și uite așa accesul ambulanțelor la Urgențe a devenit un calvar. Știu de la ambulanțieri situații când au trebuit să scoată pacientul cu targa din mașină să îl ducă pe jos la Urgențe pentru că mașina era blocată pe Izvorului. Sau când stăteau minute bune pentru că mașina de gunoi încărca deșeuri multe de la Super Mamma sau Polisano. Ori vreun șofer nesimțit lăsa mașina pe avarii în drum și bloca toată strada.

Culmea este că Poliția Locală Sibiu și Primăria Sibiu știu de problemă de ani buni. Zecile de apeluri anual la serviciile Primăriei să deblocheze strada trebuiau să dea de gândit cuiva. Evident, cuiva care și gândește. În Primăria Sibiu se pare că acesta nu mai este de foarte mulți ani un exercițiu uzual.

Acum că a ieșit politicul prin Adrian Bibu cu sugestia să se facă bandă specială pentru mașinile de urgență, ce va face Primăria Sibiu? Mai ales că Spitalul, ISU și Ambulanța susțin ideea. Ce este și mai grav, este că până la apariția publică a subiectului, am aflat că primarul Astrid Fodor a știut de sesizările acestea, dar nu a luat nicio decizie.

Acum nu vreau să fiu răutăcios și să spun că doamna Fodor nu a vrut să supere pe șeful ei din FDGR, director la Polisano. Nu cred asta. Mai ales că relația celor doi, numai cordială nu mai este în ultima vreme. Cred că, de fapt, avem în față una din multele probleme ale Sibiului băgată sub preș și lăsată să treneze. Pentru că nu afectează unii sus-puși. Așa că pe mai marii Primăriei nu interesează că au fost pacienți în mașini SMURD și Ambulanță care puteau muri din cauza că mașinile erau blocate pe strada Izvorului. Poate dacă era cineva din apropiații lor, vedeam banda specială, a doua zi. Așa o așteptăm de 11 ani.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. nu vreau sa fiu rautacios dar asa se intampla cand nu iei masuri la timp !
    asa este blocata circulatia si pe drumul judetean din zona vest, drum care face legatura intre autostrada si soseaua Alba Iulia. Acolo era doar camp s-au construit o serie intreaga de fabrici cu mii de angajati care au sufocat zona ! Acolo e strict treaba consiliului judetean pentru ca este administratorul drumului. La fel drumul hotilor care de data asta apartine de primarie a ramas acelasi drum prost cu 2 benzi, petec peste petec, si care intr-un viitor extrem de indepartat, probabil va desevi si viitorul spital.
    Legat de parcari ar trebui luat exemplu altor orase unde au fost atribuite parcari pe baza de abonament. Pur si simplu in zonele de blocuri sunt chiriasi din Valcea , Alba, Hunedoara, Olt, Dolj si judetele pot continua, care nu platesc impozite la bugetul local dar parcheaza ca doar e domeniu public ! Aceiasi tupeisti din judetele mai sus enumerate habar nu au sa foloseasca un autobuz ! si de aici blocajele infernale ! dar asta e alt subiect !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă