spot_img
22.3 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

SIBIU: Noua pistă de biciclete de 1 milion de euro dată firmelor de casă ale Primăriei

Știri din Județ

Publicitate

Primăria Sibiu a muncit și de sărbători. Între Crăciun și Revelion, mai exact pe 27 decembrie, Primăria a semnat contractul pentru proiectare și execuția unei noi piste de biciclete pe strada Theodor Aman din zona Valea Aurie – Sub Arini. Suma alocată este 1 milion de euro, iar firmele câștigătoare sunt aceleași ca la majoritatea marilor investiții sibiene.


În 27 decembrie, Primăria Sibiu a anunțat prin comunicat de presă că s-a semnat contractul pentru o nouă pistă de biciclete pe strada Theodor Aman. SIBIU INDEPENDENT a mai scris despre acest proiect și cum pista efectiv triplează în paralel cele deja existene pe același tronson pe Calea Dumbrăvii și Aleea Călăreților. Au fost două oferte, din care una retrasă.

Nu mai miră pe nimeni că acest contract s-a încheiat pentru 1 milion de euro. Este vorba de 1,9 km de pistă care trece prin zona inundabilă care pornește din parcul Sub Arini spre intrarea 2 la Zoo, din cartierul Valea Aurie. O zonă verde, ce avea deja o alee pe ea. Acolo Primăria amenajează această pistă.

O analiză a contractului scoate la iveală lucruri interesante

Dar ce nu apare în comunicatul Primăriei Sibiu, găsim în contract. Primăria Sibiu a anunțat că acest contract a fost câștigat de asocierea asocierea Nord Construct SRL, Terra Building și Neo Plan SRL. Ce nu ne spune, este că Nord Construct Srl și Terra Building sunt controlate, ambele, de același om de afaceri, Ștefan Băcilă. De altfel, recunoscut în Sibiu pentru sumedenia de contracte câștigate în ultimii ani de la Primăria Sibiu pe sume mari.

Un alt detaliu important este faptul că se permit subcontractori și valoarea procentuală care se alocă din contract fiecăruia. „1. HYDRO STREAM SRL – servicii de verificare tehnica, domeniul A7, B5 – 0,072% 2. AQUACON PROIECT SRL – servicii de proiectare tehnica, elab. St. hidrologic si a documentatiilor pt obtinerea avizului/autorizatiei de gospodarire a apelor in conf. cu Ordinul Ministerului Mediului, Apelor si padurilor nr. 1287 din 28 iulie 2021 – 0,60% 3. TODORAN PAUL SILVIU SRL – servicii de verificare tehnica, domeniul A4, B2, D – 0,16% 4. SBUILT CONS SRL – executie lucrari de marcaje rutiere – 2.26% 5. ELECTRO-CON IMPEX SRL – servicii de proiectare tehnica si executie lucrari instalatii electrice, instalare se semnalizatoare electrice, camera video de Securitate, protejare/relocare retele de utilitati – 21,01% 6. POP-DRĂGUŢ IOAN-ADRIAN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ – servicii de verificare tehnica, domeniul Instalatii electrice aferente constructiilor – 0,012%”

ELECTRO-CON IMPEX SRL, firma cheie pentru marile contracte

De remarcat că din cei 6 subcontractori, majoritatea cu sume mici, se distinge o altă firmă de casă a Primăriei Sibiu: Electro-Con Impex Srl. Controlată de soții Claudia și Tiberius Toader Kober, aceasta primește 21% din contract ca subcontractor. Firma Electro-Con Impex a prosperat din o sumedenie de contracte publice în ultimii 6 ani. Multe oferite de Primăria Sibiu, direct sau indirect. Ei au devenit „celebrii” când au fost principalii subcontractori ai firmei SRI pentru a instala camerele video în orașul Sibiu pentru întâlnirea șefilor de stat din UE.

Un alt mare proiect unde Electro-Con Impex este implicat este sistemul de iluminat public al Sibiului. Acordat de Primăria Sibiu firmei sibiene alături de o alta din București pentru 10 milioane de euro în 2020 pentru patru ani.

Dar Electro-Con Impex Srl a avut ani buni o legătură aparte prin patronii ei cu FDGR și Primăria Sibiu. Claudia Toader Kober a fost și angajată a Primăriei Sibiu până în 2019, inclusiv. Chiar dacă firma deja derula multiple contracte pentru Primăria Sibiu. Acum lucrează la Direcția Agricolă Sibiu. Ambii soți sunt membrii FDGR, conform surselor SIBIU INDEPENDENT.

Bani puțini pentru dotări

Primăria Sibiu a alocat pentru noua pistă de bicicletă 100.000 de euro pentru dotări. Restul sumei până la 1 milion de euro se duc pe proiectare și execuție pistă. Asta dacă suma nu va fi mărită, așa cum s-a procedat cu toate marile proiecte din Sibiu în ultimii ani. Termenul de execuție este de 16 luni.

Mai trebuie precizat că jumătate din suma alocată vine prin programul PNRR, restul de bani sunt dați de la bugetul local. Asta și pentru că al momentul depunerii proiectului la PNRR, Primăria Sibiu a evaluat costul construcției pistei la 2,24 milioane lei. Bani ce i-a și primit. Între timp, costul contractat a ajuns la aproape 5 milioane lei.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă